Tipy na obědy

19. dubna 2008 v 17:30 | Majuška ♥ |  Jídelníčky

Kapr na bylinkách s bramborem a zeleninovým salátem

  • Brambory (150 g)
  • Kapr (140 g)
  • Lžička nasekané pažitky, lžička sušené bazalky, lžička nasekané petrželky, šťáva z citrónu, sůl, pepř
  • Zelenina (200 až 250 g)
Postup: Kapra osolíme, opepříme a na pánvi opečeme. Vložíme do pekáče, posypeme polovinou bylinek a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Kapra podle chuti pokapeme citrónovou šťávou a osypeme zbytkem bylinek. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

Ryba ve sladkokyselé omáčce s rýží

  • Rýže natural (35 g)
  • Rybí filé (200 g)
  • Olivový olej (5 g)
  • Víno bílé (100 ml)
  • Paprika zelená (100 g)
  • Paprika červená (100 g)
  • Cibule (50 g)
  • Maizena (5 g)
  • Med včelí (10 g)
  • Ocet (10 g)
  • Worchester (10 g)
  • Sójová omáčka (10 g)
Postup: Do hlubší misky dáme víno, worchester, sójovou omáčku, ocet, med, maizenu a dobře promícháme. Na oleji orestujeme na kousky nakrájenou rybu. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli na kolečka a lehce podusíme. Zeleninu přidáme k rybímu masu a zalijeme připravenou směsí. Podusíme, podle chuti dosolíme a podáváme s rýží.

Hovězí maso s rýží a rajčatovým salátem

  • Rýže neloupaná (35 g)
  • Hovězí kýta (90 g)
  • Rajčata (200)
  • Cibulka raná s natí (20 g)
  • Celozrnná mouka (5 g)
Postup: Maso naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na teflonové pánvi. Podlijeme vodou a necháme pod pokličkou dusit. Měkké maso zaprášíme moukou, zakapeme sójovou omáčkou a necháme projít varem. Podáváme s dušenou rýží a rajčatovým salátem.

Klokan po jadransku

  • Brambory (150 g)
  • Klokaní maso (150 g)
  • Směs na lečo (200 g)
  • 1 stroužek česneku
  • Olivový olej (10g)
  • Celozrnná mouka (10 g)
Postup: Klokaní maso opečeme na oleji, posypeme česnekem pokrájeným na plátky, osolíme a přidáme rozmraženou zeleninu. Podusíme do měkka a šťávu necháme vysmahnout. Podáváme s bramborem.

Špenátové palačinky

  • Špenát (200 g)
  • Mléko nízkotučné (100 ml)
  • Celozrnná mouka (40 g)
  • 1 vejce
  • Olivový olej (10 g)
  • Maizena (10 g)
  • 1 stroužek česneku, sůl, pepř, zeleninová vegeta
Postup: Z mléka, vejce, mouky a špetky soli uděláme palačinkové těsto. Špenát dáme rozmrazit, zahustíme Maizenou a dochutíme solí, pepřem, rozetřeným česnekem a zeleninovou vegetou. Palačinky smažíme na oleji a plníme špenátem.

Plněná kuřecí kapsa

  • Brambory (150 g)
  • Kuřecí prsa (150 g)
  • Brokolice (100 g)
  • Žampiony (50 g)
  • Steakové koření
Postup: Maso osolíme, okořeníme a vytvoříme v něm kapsu. Brokolici rozebereme na růžičky a udusíme v páře. Žampiony nakrájíme na kousky a v troše vody podusíme. Brokolici nasekáme a spolu se žampiony jí naplníme kapsu. Kapsu sepneme párátky a na oleji orestujeme z obou stran. Necháme dodusit pod poličkou a podáváme s vařeným bramborem.

Špagety s mletým masem

  • Špagety (50 g)
  • Hovězí maso (40 g)
  • Vepřové maso (50 g)
  • Olivový olej (10 g)
  • Cibule (20 g)
  • Rajčata (200 g)
  • Česnek (1 stroužek)
  • Pálivá paprička
  • Hrstka oregana a bazalky
  • Sůl, mletý kmín, pepř
Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na oleji podusíme cibulku, orestujeme česnek a přidáme mleté maso. Dochutíme solí, pepřem a opečeme. Pak přidáme na kousky nakrájená rajčata, feferonku a podusíme. Podáváme ozdobené nasekanými bylinkami.

Drůbeží játra s rýží a zeleninovým salátem

  • Játra drůbeží (130 g)
  • Rýže natural (50 g)
  • Olivový olej (10 g)
  • Omáčka sójová (10 ml)
  • Celozrnná mouka (10 g)
  • Zelenina (200 g)
Postup: Játra opereme, očistíme, nakrájíme na kousky a opečeme na oleji. Podlijeme trochou vody a dusíme do změknutí. Zahustíme moukou a dochutíme solí, pepřem a sójovou omáčkou. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Vepřový plátek na houbách s bramborem a rajčatovým salátem

  • Vepřové maso (90 g)
  • Brambory (220 g)
  • Žampiony (100 g)
  • Rajčata (200 g)
  • Cibulka jarní s natí (20 g)
  • Olivový olej (10 g)
  • Celozrnná mouka (10 g)
Postup: Maso naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Houby očistíme, nakrájíme a přidáme k masu. Hotové maso zahustíme moukou a ještě necháme prohřát. Rajčata a cibulku nakrájíme a zakapeme trochou olivového oleje, octa a podle chuti dosladíme umělým sladidlem. Podáváme s bramborem.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Fantomas Fantomas | E-mail | 25. března 2011 v 8:21 | Reagovat

Zelvy nezeru

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama